In het dagelijks leven kun je te maken krijgen met verschillende gezondheidsproblemen. Eén daarvan is jicht. Jicht is een ontstekingsziekte die voornamelijk de gewrichten aantast en pijnlijke aanvallen kan veroorzaken. Het wordt veroorzaakt door een ophoping van urinezuurkristallen, vaak in het grote teengewricht, maar het kan ook andere gewrichten treffen. Deze urinezuren hopen zich op wanneer je lichaam moeite heeft met het verwerken van purines, stoffen die van nature voorkomen in je lichaam, maar ook in voedingsmiddelen zoals rood vlees en schaal- en schelpdieren.
Wat te doen bij acute jichtaanvallen voor patiënten
Bij een acute jichtaanval ervaar je meestal een plotselinge, hevige pijn in het getroffen gewricht. Het gewricht kan ook opzwellen en rood en warm aanvoelen. Dit symptoom treedt vaak ’s nachts op en kan de slaap verstoren. Om de pijn te verlichten, kun je ontstekingsremmende medicijnen gebruiken die vaak door een arts worden voorgeschreven. Ook is het belangrijk om het getroffen gewricht te koelen en zoveel mogelijk rust te geven. Vermijd druk op het gewricht door bijvoorbeeld schoenen te dragen die niet knellen. Het aanpassen van je dieet kan ook helpen bij het voorkomen van toekomstige aanvallen. Beperk de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan purines, zoals rood vlees, orgaanvlees en bepaalde zeevruchten.
Langdurige jichtaanvallen voorkomen door leefstijl aanpassingen
Naast medicijnen en een aangepast dieet kunnen leefstijlveranderingen bijdragen aan de preventie van jichtaanvallen. Overgewicht is een risicofactor omdat het kan bijdragen aan hoge urinezuur niveaus. Een evenwichtig dieet en regelmatige lichaamsbeweging kunnen helpen bij het beheersen van je gewicht, wat weer kan helpen bij het verminderen van de kans op jichtaanvallen. Daarnaast kan het nuttig zijn om je alcoholinname te beperken, aangezien alcohol, vooral bier en sterke drank, de urinezuurspiegels kan verhogen. Ook bepaalde soorten medicatie kunnen invloed hebben op je urinezuur niveaus. Overleg daarom altijd met je arts als je vermoedt dat je medicijngebruik bijdraagt aan je jicht problemen.